Amikor távmunkában, home officeban dolgozol, rendkívül fontos, hogy a téged körülvevő környezet kompromisszummentes legyen. Ez nem azért van így, mert ne lehetne sok esetben meghozni ésszerű alkukat az ár, a minőség és egyebek mentén, csak itt nem érdemes.

Amikor kiválasztasz egy szoftvert, akkor nagyon sok mindent kell végiggondolnod, de mivel ezt egy párszor megtettük már, ezért szeretnénk néhány tippet adni ehhez. Nem elősorban a szoftver neve, ami önmagában fontos, hanem:

  • a funkció, amit betölt
  • a kompatibilitás a munkatársaiddal
  • a kompatibilitás a piaccal, amiben dolgozol

Operációs rendszer kiválasztása

Mivel eljutottál már az oldalunkra, biztosak vagyunk benne, hogy az oprendszert már kiválasztottad. Vagy Microsoft környezetben dolgozol vagy egy Apple terméket használsz. Ha valami mást – például Linuxos megoldást – akkor vélhetően sok év informatikai rutinnal a hátad mögött hoztad meg ezt a döntést, ezért ugorjunk is a következő pontra.

Irodai csomag – Pl. Microsoft Office 365

Az Office 365 termék a Microsofttól azért hasznos, mert nem nagyon lesznek kompatibilitási problémáid akkor, ha leadsz egy prezentációt (Power Point) vagy egy kimutatást táblázatként (Excel) esetleg egy csatolmányt kell megírnod (Word). Nem sok bosszantóbb dolog van, mint egy 140 oldalas prezentáció, melynek tördelésén dolgoztál 5 órát, majd leadod és szétesik.

Adattárolás – Pl.: One Drive vagy DropBox

Ha már Microsoft környezetben dolgozol, akkor adja magát a OneDrive, mely mind a funkcióiban, mind árában nagyon versenyképes, ráadásul az Office 365 előfizetésed része. A DropBox inkább az Apple termékeket használók kedvence, egyszerű és jól működő. De a Google Drive megoldása is jó, főként belépő szinten kedvelt. Egyszerű és könnyen használható. Ne feledd, hogy állítólag az „adat az új arany” – ami azért talán túlzás – de ettől függetlenül minden létezőt tegyél meg az adataid biztonságos és elérhető tárolásáért. Ne feledd! Üzleti titkokkal dolgozol – az pedig nem lehet kompromisszum tárgya.

Kommunikáció – Pl.: Skype, Messenger, Viber, WhatsApp, valamint a jó öreg GSM hálózat

Aki távmunkára adja a fejét, annak már biztos, hogy tele a telefonja hasznos appokkal, amelyekkel ezen a bolygón szinte bárkivel lehet beszélni. Lássunk egy listát, csak a magunk kedvéért:

  • E-mail: Az Office 365 előfizetésed része a MS Outlook levelező. Gyors, stabil, megbízható, egyszerű. De használhatsz bármi mást, ahol az adataid, a levelezésed biztonságban vannak. Gmail esetleg, ha nagyon ráérsz, akkor Lotus.
  • Chat és képernyő megosztás: Skype, Messenger, Viber, Whatsapp és társai, mind nagyon jók, stabilak, bármikor nagyszerűen tudod őket használni. Ha komolyan védendő bizalmas információkat akarsz másoknak küldeni, akkor a Signalt használd (Edward Snowden ajánlásával). Jelenleg (2018 vége felé) ez az egyik legbiztonságosabbnak tűnő alkalmazás.
  • Telefon: A home office egyik legnagyobb szövetségese a telefon. Az operációs rendszer szinte mindegy, a lényeg, hogy a telefonod rendelkezzen kihangosítással, megosztható wifivel, ujjlenyomat vagy password védett képernyője van, elérje azt a felhő alapú adattárolót, amit kiválasztottál pl. OneDrive, Google Drive stb. Ha lehet, tegyél rá távfelügyelet szerű alkalmazást, ha elveszne pl.: Cerberus és talán egy vírusvédelem sem árt pl.: Eset Softvare for Mobile
  • SMS: Az SMS még mindig nem ment ki a divatból, de tudd, hogy mire érdemes használni. Az SMS akkor nagyon jó, ha valakinek sürgős üzenetet szeretnél küldeni, amire biztosan figyelnie kell. De ezt ne vidd túlzásba.

Video lejátszó – Pl. VLC Media Player

A VLC Media Player bármelyik platformon használható, szupermegbízható, ingyenesen elérhető, támogatott, pici, kompatibilis video lejátszó. Mindenképpen szükséges, hogy szinte bármilyen kapott videot meg tudj nézni. Ne kockáztasd a munkádat egy alultámogatott szoftverrel, mert nincs kínosabb, mint hogy nem tudsz megnyitni egy alapdokumentumot.

Vírusvédelem és tűzfal – Pl.: Eset Software

Néha katasztrofális válaszokat kapunk arra, hogy ki hogyan védi a számítógépét – jobbára sehogy – de te ezt nem engedheted meg magadnak. Sok vírusvédelmi megoldás van pl.: Eset Software A géped, az adataid kulcsfontosságúak számodra. Amikor be akarod kapcsolni a géped, akkor elindul, amikor kellenek a fileok, akkor elérhetőek. A legtöbb esetben nincs kéznél informatikus, ha valami történik. Gondolkodj előre.

Malware védelem – Pl.: Malwarebytes

A számítógépes vírus és a malware nem ugyanaz. Mindkettő ellen védekezni kell. A vírus az ugyebár vírus, míg a malware adatokat lop a gépedről, reklámokkal bombáz, vírusokat juttathat el hozzád, kémkedhet ellened stb. Védekezni kell ellene, ebben is sok segítséget kaphatsz. Az egyik ilyen megoldás, a Malwarebytes.

Jelszó védelem – Pl. LastPass

A jelszavakról mind nagyon sokat tudunk. Persze az lenne a legjobb, ha a jelszavainkat egy kézzel írt papíron tárolnánk egy széfben, de nem mindannyian vagyunk ilyen szerencsések. Amikor majd azt látod, hogy a munkád során már annyi jelszavad / identitásod / userneved van, mint egy illegális kommunistának a század elején, akkor felmerül a jelszavak strukturált és védett tárolása. A LastPass ebben segít neked – hihetetlenül megkönnyíti a munkádat és nem vesznek el jelszavak.

Video rögzítés – Pl. OBS Studio

Az OBS Studio segítségével bármikor rögzíthetsz bármilyen a képernyődön megjelenő videót.  Rögzíthetsz képet és hangot, rengeteg opcióval. A program ingyenes, kicsi és nagy tudású. Jól jöhet még, nem baj, ha fent van a gépeden.