Hogyan gondolkodnak a magyarok a távmunkáról? Egy gyors kutatás szerint a magyar munkavállalók szókészletében több olyan kifejezés is van, ami a „távolról végezhető” körül mozog. Lássuk, hogyan vélekedünk mi az egyes kifejezésekről és van-e elmozdulás vagy változás az elmúlt évekhez képest.

Lássuk hogyan van a magyarok fejében az otthonról végezhető munka. Lássuk azokat a szavakat, melyeket a magyarok a keresőbe ütöttek be az elmúlt másfél évben.

Otthoni munka

Vagyis munka, amelyet otthonról lehet elvégezni. Ezt keresik leginkább a magyarok és ha megnézzük, akkor itt is látható, hogy az ország legnagyobb részében az otthoni munka egyáltalán nem indukál kereséseket; míg Budapesten és Veszprém megyében érdeklődnek ez iránt a legtöbben.

Webbyskill - otthoni munka Magyarország 2018
Webbyskill – otthoni munka Magyarország 2018

Távmunka

A távmunka, amely nagyon hasonló és igen összekeverhető az „otthoni munkával” fele olyan népszerű, mint az előző, de azt is láthatjuk, hogy távmunkát még kevesebb megyében keresnek, leginkább Budapesten, Pest megyében és Csongrádban merül fel ennek igénye.

Webbyskill - Távmunka Magyarország 2018
Webbyskill – Távmunka Magyarország 2018

Home office

A méltán népszerű otthoni irodai jellegű feladatok, amelyek leginkább egy számítógépet, egy nyomtatót, egy szkennert és némi internet hozzáférést igényelnek, valójában kizárólag Budapestről és Pest Megyéből keresik. A keresési trendek alapján, mintha az ország többi munkavállalója:

  • Nem tudná, hogy ilyen lehetőség is van
  • Nem érdekelné a lehetőség – bár ellentmond, hogy mind az „otthoni munka”-t, mind a „távmunkát” keresik vidéken, így ezt nagyjából ki lehet zárni
  • Nem lennének meg a feltételek – mint szélessávú internet vagy otthoni számítógép és perifériák – de mivel a vezetékes internet előfizetések száma 2017-ben elérte a 9,5 milliót, a mobilinternet hozzáférés pedig közel 6,2 millio, így ezt a lehetőséget ki is zárhatjuk.
Webbyskill - Home office Magyarország 2018
Webbyskill – Home office Magyarország 2018

Otthonról végezhető munka

A felsorolásunk utolsó elemeként felmerült „otthonról végezhető munka” kizárólag Pest megyére és Budapestre jellemző, de lássuk be, az „otthoni munka” és az „otthonról végezhető munka” majdhogynem ugyanaz a gondolat; így az a feltételezés, hogy csak Pestről keresnek „otthonról végezhető munkát” az nem állja meg a helyét.

Webbyskill - Otthonról végezhető munka Magyarország 2018
Webbyskill – Otthonról végezhető munka Magyarország 2018

Remote office

Ami egy meglehetősen új trend, ami inkább arról szól, hogy bárhol – nem csak otthon – tudsz minőségi és biztonságos munkát végezni akár egyedül, akár más cégek munkatársainak tásaságában egy kávézóból vagy akár egy remote office centerből, de akár egy shared vagy serviced irodából. A remote office fogalom még teljesen új Magyarországon, még a budapesti keresési trendekben sem szerepel.

+ 1 bónusz:

Ha megnézzük az alábbi ábrát, kizárólag Budapesti és Pest megyei munkavállalókra jellemző – a remote office kivételével – hogy minden formájában keresik a távolból végezhető munkát.

Webbyskill - A távolról végezhető munkák összehasonlítása - Budapest
Webbyskill – A távolról végezhető munkák összehasonlítása – Budapest