Mi való neked? Az otthoni munkavégzés (home office) vagy bejárás?

A távmunka igen érdekes és hasznos megoldás. Gyerünk nézzük és, hogy kinek és hogyan ajánlott a home office megoldás a leginkább.

Röviden összefoglalva:

Otthonunkból dolgozni nagyon hasznos és igen kényelmes valamint egyszerűnek tűnik, bár nem minden esetben az – gondoljunk csak arra, hogyha a gyermekünk minden órában igényli a vele való foglalkozást, akkor nem biztos, hogy eljött még az idő, hogy dolgozzunk, pláne, hogy otthonról végezzük feladatainkat.

Pár tipp arról, hogy kinek való az otthoni munkavégzés

1. Távmunka, de nem a CEO-nak és nem a gyakornoknak

A szervezetnek nagy szüksége van arra, hogy gyors és hatékony módon tudjon kapcsolatba lépni a legfontosabb döntéshozókkal; így ha az ügyvezető nehezen elérhető, az nem fog jót tenni az operatív munkának. Sajnos hasonló a helyzet a gyakornoki, betanulási szakaszban lévő alkalmazottakkal is, akik számára az elérhető, megkérdezhető kollegák tudása igazi aranybánya.

Volt olyan eset, amikor a távmunkában dolgozó munkatársról kiderült, hogy már két hónapja rossz a számítógépe otthonról, így a szomszédba járt át dolgozni.

2. Ma kezdtél? Akkor ne válaszd a home office -t

Lehetséges, hogy a mai napon kezdtél a vállalatnál, ebben az esetben nem biztos, hogy az a legjobb, hogy azonnal otthon kezded a következő napot. Ismerkedj meg személyesen a kollégákkal, ismerd meg a vállalati kultúrát, tudd meg, kihez mivel fordulhatsz. Sok olyan kérdés van – mint például a munkatársak közötti kémia megerősítése – ami az első napokban jobb, ha offline történik.

3. Alkalmas vagy rá?

A legtöbbünknek hatalmas segítség, ha hetente egy vagy akár két napot is távolról tudunk dolgozni. Igényünk van rá, hogy elmélyülhessünk egy témában, ne zavarjanak meg percenként. És persze vannak olyan munkatársak, akik bár tudnának távmunkában dolgozni, de inkább elmennek egy közösségi irodába és ha kell, akkor inkább fizetnek egy kisebb összeget, csak hogy ne kelljen otthon egyedül ülniük.

4. A teljes home office és a „pár nap otthon”

Nem biztos, hogy jó neked, ha minden nap otthonról dolgozol és az sem, ha minden nap egy órát kell ülnöd a dugóban. Az is hatalmas segítség, ha egyszer egyszer otthonról tudsz dolgozni. Az elmélyült munkához, egy kutatáshoz, egy prezihez, egy kimutatáshoz nagyon hasznos az otthoni, nagyobb koncentrációt jelentő környezet; míg adott esetben a munkahelyeden a munkatársakkal való találkozásból több inspirációt meríthetsz.

5. Zavar az időveszteség

Akár hiszed akár nem több mint 13 hónapot dolgozol egy évben. Ha nem hiszed, győződj meg róla magad is. Ha nem szeretsz a dugóban ülni, ha nem szeretsz napi 1-2 órát ingázni, ha úgy érzed akár dolgozhatnál is, ahelyett, hogy utazol / utaztatod a számítógépedet és magadat, akkor a home office egy igen hasznos megoldás lehet.

6. Környezetszennyezés

Ha naponta 1 órát utazol a munkahelyedre és ugyanennyit vissza, akkor könnyű belátni, hogy igen sok természeti erőforrást fogsz felhasználni erre és jelentős fosszilis tűzelőanyagot. Ha nincs szerencséd, akkor bizony ég a gázolaj / benzin és nem csak akkor amikor haladsz, hanem a piros lámpánál, forgalmi dugónál. A környezetszennyezést részben vagy egészben megvalósuló otthoni munkavégzéssel csökkenteni tudod.

7. A munkavégzés feltétele

Volt olyan eset, amikor a távmunkában dolgozó munkatársról kiderült, hogy már két hónapja rossz a számítógépe otthonról és a szomszédba járt át dolgozni. Nyilván ez nem szerencsés. Az a jó, ha minden otthoni munkafeltétellel rendelkezel:

  • Stabil, megbízható laptop / telefon
  • Jogtiszta szoftverek
  • Szélessávú internet kapcsolat
  • Webkamera
  • Mikrofon vagy headset
  • És végül elektromos áram… 😊