Otthonról tanulni márpedig könnyű

Igen, ez általában így is van, hiszen a legtöbbször adottak a feltételek ehhez, de tekintsük át, hogy mi minden kell ahhoz, hogy elsajátítsunk egy anyagot; ha lehet gyorsan és ha lehet, akkor az sem lenne baj, ha meg is maradna a fejünkben.

  1. A csend

Igen; bármilyen fura is, de nagy szükségünk van arra, hogy a figyelmünket ne terelje el semmi, azaz képesek legyünk fókuszálni. Ehhez a legtöbbünknek csendre vagy mondhatjuk azt, hogy nyugalomra van szüksége. TV kikapcs, zene leáll, YouTube bezár. Telefon lenémít és fejre fordít.

  1. Felkészülés

Készítsünk elő mindent és legyen a kezünk ügyében. Mi minden lehet ez? Én például egy liter folyadékot mindig magam mellé teszek, de lehet, hogy Neked erre nem lesz szükséged. Gép bedugva? Egér megvan? Headset kész? Mikrofon megy? Van a kezünk ügyében egy papír? Ez mind hasznos lesz, ha nem kell felállnunk érte.

  1. Tervezés

Ha lehet, akkor egy időben, azaz ugyanakkor tanulj. Könnyebb megszokni, nem esik szét a napod, nem fogod elfelejteni, rendszert ad a napi rutinnak. Meglehetősen hálás, és nem mindig adatik meg mindenkinek, hogy erre időt tudjon szánni. Ne kövesd el ezt a hibát.

 

A semmittevés nem terv, hanem éppen hogy a terv krónikus hiánya. Doktor House

 

  1. Értő hallgatás

Amikor figyeled az előadót, sok dolog kéri a figyelmedet. Végül is egy egyórás video megtekintése alatt azért sok minden történhet. „Megjön a postás, felforr a víz, kapsz egy levelet, megcsörget a szomszéd, kigyulladhat a spájz.” De Te most tanulni szeretnél és koncentrálsz. Figyelj az előadóra, ne csak halld a hangját, hanem közeben helyezd kontextusba. Próbáld az értelmét – a miérteket – megtalálni.

  1. Nehéz dolgokkal kezd

Lehet, hogy feladatot kell megoldanod, ekkor a legnehezebbet vedd előre, mert könnyen elfáradhatsz a végére, különösen akkor, ha az időbeosztásod olyan, hogy este tanulsz vagy próbálsz ki valamit.

  1. Mozgás szerepe

Néha bizony jó felállni az asztaltól, a kanapéról, az ágyról és menni legalább egy kört a szobában, vagy akinek van, ott a kertben. Ez nagyon fontos és igen pihentető tud lenni. Néha olyan dolgokat is hallani fogsz, amit igenis végig kell gondolni, és hagyni kell leülepedni.

  1. Ünnepelj

Jó, egy vizsga még nem a világbajnoki trófea, de akkor is. 😊 ha megvan a vizsga, akkor nyugodtan örülj neki és tudd, hogy egy lépéssel közelebb kerültél a célodhoz. Ennek nem csak Te örülsz, hanem mi is.

  1. Kérdezz rá

Ha befejeztél egy részt, tedd fel magadnak azt a kérdést, ami konkrétan rákérdez a hallottak egy egy részére. Mi az a …? Hogy kell csinálni, azt hogy…? lehetett volna egyszerűbben..? Ezzel egy titokban elmozdulsz a feladat végrehajtásától a probléma megoldásáig.

  1. Nyírd ki a kifogásokat

Amikor úgy érzed, hogy nagyon nincs kedved folytatni – mert ilyen is van – akkor kíméletlen őszinteséggel írd le azokat a felesleges dolgokat, üresjáratokat, amik miatt azt érzed, hogy nincs idő tanulni. Ezeket szisztematikusan zárd ki, lépésről lépésre. Nem könnyű – profik előnyben.

  1. Tépd le a tapaszt

Tudjuk, hogy nem könnyű otthonról tanulni, tudjuk, hogy nagy elszántság kell, de a végén csak lesz egy új szakmád, új tudásod, új lehetőséged, hogy többet vagy jobban keress vagy több időd maradjon a családodra. Ezért megéri letépni a tapaszt. Hogy mi ez? Amikor érzed, hogy nagyon halogatsz valamit – esetleg a tanulást – nagyon nyomaszt már, hogy mindig felbukkan a gondolataidban, akkor „tépd le a tapaszt egy mozdulattal” azaz ebben a pillanatban dobd le magad a gép elé, szánd rá azt a fél egy órát és utána nem fog már nyomasztani a nap további részében.

És végül: PRO TIPP

Minden, amit tanulsz az azért van, hogy használni tudd. Tedd fel azokat a kérdéseket, hogy „Hogy tudnám én ezt használni a saját…” vagy „mi lenne, ha én is kipróbálnám amikor…” Ezzel képes leszel nem csak megtanulni, de használni is a tanultakat, gyakorlati módon.