Tippek arra, hogy mivel üsd agyon az időt, ha már egyszer otthon kell maradnod karanténban, vagy ráadásul sportszerű nehezítésként, a gyerekeknek is veled kell maradniuk.

A cikk időtartama: 5 perc

Szerző: Bánki Attila

Frissült: 2020.03.15

Társasjáték

Örülj neki, hogy most végre van elég minőségi idő, amit együtt tölthettek otthon karanténban. Társasjátékot elővenni és már mehet is a parti! Minden korosztálynak megvan a kedvenc játéka – ezt mondanom sem kell – kapd elő az Ezüst tó kincsét, Harry Potter Cluedo-t, és küzdjetek meg egymással! De ha már eleged van, az „ordítozásból” a lakásban, akkor játszhattok együttműködésen alapuló játékokkal, mint A tiltott sivatag, vagy a Pandemic.

Olvass!

Eljött az idő a régi nagy ígéretek beváltásának. Dosztojevszkij Bűn és Bűnhődése maradjon csak továbbra a polcon, de Agatha Christie összes, Stephen King bármi, Leslie L. Lawrence és társai vagy a James Clavell: A Sógun garantáltan lefoglal órákra vagy napokra otthon karanténban. Ámde, ha a gyerek már „olvasós” korba lépett, akkor őt is „táplálni kell irodalommal”. Biztos, ami biztos alapon legyen a kéznél Harry Potter összes, Sherlock, Lupin és én, vagy Percy Jackson sorozat.

Tanulj!

Nem akarod kidobni az ablakon az időt? Jól ismerjük az Idétlen időkig című film paradoxonját, amikor is Phil minden nap ugyanarra a napra ébred. Lehet, hogy eljött a mi Mormota / Karantén napunk és végre tanulhatunk valamit, amire korábban nem volt időnk. Jó ötlet fejleszteni magad otthon karanténban, ha már úgy sincs hova menni. Tanulj valami új és hasznos dolgot, amivel a karantén után még jobban is mehet a szekér. (Pl. pár hét alatt elvégezhető online marketinget)

Milyen képzés fér bele egy karanténba?

  • Tanuld meg a Facebook hirdetéseit, bármikor kellhet
  • Vagy a Google Adwords (Ads) kezelését (nem könnyű, de sokat ad a karrieredhez)
  • Tanulj meg könyvet írni, és írd meg életed sztoriját

Gaming

Mondanom sem kell, hogy a világ minden idejét képesek vagyunk a számítógép előtt tölteni, de aztán valahogy sosincs elég idő befejezni egy sztorit. Ismerős? Nos, most lehet, hogy lesz rá időd. Kövesd a Steam-et, az Epicgamest, a Uplayt, az Origint, az EA gamest hogy akár ingyenes játékokat szerezz, ami neked is izgi, de a gyerekeknek is. (Nyilván olyat kell választani, ami nem „belezős”) Ha van otthon több PC, akkor akár egymással, de egymás ellen is játszhattok. WoT ilyen lehet, sőt itt még némi történelmet is tanulhat. Ha némi pénzt is szánsz rá, akkor a Civilization IV egy kamasz számára egy olcsó és igen okos „időzabáló” megoldás lehet.

Ingyenes játékok:

Sorozatok

Régen láttad a kedvenc sorozatod? Úgy megnézted volna már a Rómát, de kimaradt? A Jóbarátokat lassan lehet, hogy megint felelevenítik, de te nem láttad 10 éve? Hallottad, hogy jó a Black Mirror de még nem töltötted le? Vagy csak kínoznád magad Ricky Gervais -zel és az eredeti The Office (A hivatal) pszeudo szégyenével? 😀 Most lehet, hogy lesz rá idő. Kezdd el gyűjteni a néznivalókat!

Honnan szerezz filmeket:

* A cikk írásakor.

Szocializálódj!

Mindenki utálja a Facebookot, de majd most jól fog jönni, hogy kapcsolatban maradj másokkal, akiket egyébként nem hívnál fel telefonon. Nem baj az, ha ráírsz a haverokra, rokonokra, ismerősökre, hogy hogy vannak. Sőt, talán jól is fog esni nekik, hogy gondolsz rájuk. Lehet, hogy kialakul valami kapcsolatféle ismét, és legfeljebb megtudod, hogy két éve elvált és már 3 gyereke van és nem 1.

Miket telepíts fel

Viszont lehet, hogy neked nincs a telódon pont az a chat progi, ami az ismerőseidnek. Sebaj. Itt a lista, hogy miket telepíts fel (mind INGYENES és MEGBIZHATÓ)

Ez itt a Facebook Messenger logója

Messenger – A Facebook chat alkalmazása. Ingyenes és nálunk a legnépszerűbb. Jó eséllyel minden ismerősöd használja.

Ez itt a Viber Messenger logója

Viber Messenger – A második legnépszerűbb alkalmazás Magyarországon. Ez is ingyenes.

Whatsapp chat alkalmazás logója

Whatsapp – Korábban ez volt a legnépszerűbb, de már csak a harmadik. Igy is rengetegen használják.

A Skype logója

Microsoft Skype – A Skype még az asztali gépek idején készült. Nem új, de nagyon jól ismert. Jó tanács: A jelszavadat sose felejtsd el! 🙂

A Microsoft Teams logója

Microsoft Teams – A Skype utódja. Még kevesen használják, de lehetséges, hogy hamar elterjed, ha otthonról kell majd tanulni a gyerekeknek.

A Signal alkalmazás logója

Signal – Új generációs chat alkalmazás. Kimondottan nagyon biztonságos. Edward Snowden ajánlásával. Kevesen használják, de szerkesztőség javasolja. 🙂

Forrás: Similarweb

Dolgozz otthonról

Jól fog esni sőt hasznos is, ha otthonról dolgozol. (Ha tudsz) Ha a munkahelyed lehetővé teszi, akkor gépet elő és ha a gyereket / családtagok mellett találsz egy nyugodt sarkot akkor kezdd el. Korábban írtunk már arról, hogy miket javaslunk ha otthonról dolgozol. Csekkold a cikket a hasznos linkekért. Gyorsan összefoglalva:

  • Kellenek irodai szoftverek
  • Valahol tárolnod kell a céges fileokat – NE a géped legyen az
  • Kommunikálnod kell másokkal (lásd fenti tippeinket)
  • Kell video lejátszó
  • Vírusvédelem sem árt

Főzz!

A vietnámi Pho nem egyszerű leves. Úgy megfőzném egyszer és tartok tőle, hogy nem ez a KaranténMeetime lesz az, amikor elkészítem – hiszen a hozzávalók fele nincs itthon. De most végre megpróbálhatsz elkészíteni pár olyat, mint a minestrone leves, pekingi kacsa, vagy pulykasült. Főzzetek együtt! Főzzetek pucéran, ha kell, több ilyen lehetőség úgysem lesz. (FIGYELEM: a fröccsenő zsírral óvatosan)

Böjtölj!

Semmi az ég világon nem segíti annyira a böjtöt, minthogy otthon elfogy a kaja. De a viccet félretéve, most, hogy elképzelhető, hogy nem tudsz minden nap boltba rohangálni lehetséges, hogy meg tudod tartani a 40 azaz Negyven napos böjtöt. 😊 Most végre nem fogsz tudni Csülök Pékné módjára-t készíteni oldalasba göngyölt kolozsvári szalonnával. Egy kis böjt nem fog megártani, csak ne vidd túlzásba.

És bármit is csinálsz, előtte-utána moss kezet 😉