Nézzük meg – őszintén – a 10 leghasznosabb otthoni tanulási tippet a gyakorlatban. Figyelem! Szigorúan gyakorlati javaslatok következnek. Ezeket mindenképpen tartsd be!

A cikk időtartama: 2 perc

Szerző: Bánki Attila

Mit tudhatsz meg belőle?

  • 10 rövid tipp, hogy el tudj végezni egy online képzést
  • Mit kerülj el az önálló felkészüléskor
  • Miért érdemes elrontani párszor a „dolgokat”

Nap végén ülsz a monitor előtt és bámulod. Már arra sincs erőd, hogy a leveleidre ránézz, és mégis most kéne megtenned azt, amitől sikeresebb és hasznosabb lehetsz a céged számára. Most kéne tanulni. De hogy?

Akkor tanulj, amikor nyitott vagy rá. Ne amikor „muszáj”. (A digitális oktatás előnye)


1. Ha eldöntötted, hogy megcsinálod, akkor már TÉNYLEG csináld végig

Ha rászántad a pénzt, akkor ne hagyd abba. Általános tapasztalatunk, hogy szinte mindenki.

csak tudni akar, de tanulni nem.”

Webbyskill.hu

Ez érthető lenne, de a tudást nem lehet a fejekbe „betölteni”. Ha megvan a célod, hogy online marketing területen szeretnél fejlődni, akkor csináld végig.


2. Legyen egy valóban LEFOGLALT, stabil, mozdíthatatlan idősávod

Amit minden nap minden hétköznap – a tanulásra tudsz fordítani. „Védd meg” az az idősávot és ne hagyd, hogy bejusson oda egy másik megbeszélés, egy fontos valami. Ezt minden nap tartsd fenn magadnak és az otthoni tanulásnak. NE – ENGEDD – BEFOGLALNI. 🙂 SOHA.

„A digitális oktatás előnye, hogy nem „kell” és nem „muszáj” tanulnod. Akkor tanulj, amikor be tudod fogadni a tananyagot.”

Bánki Attila


3. A tanárod nem az ellenséged többé, kérdezz, konzultálj, beszélgess

Kicsit furcsán hangzik, de ha már önként tanulsz, akkor biztosan célod van a tudásoddal. Ebben az esetben a tanár a szövetségesed és többé már nem ellenség. 😊 Kérd a mentorod / előadód / tanárod segítségét. Nem a jobb jegy miatt, hanem mert 2 perc beszélgetés lehet, hogy nagyon sokat lendít a téma megértésén.


4. Azonnal próbáld ki, amit tanulsz, már ott a képernyő előtt

Amikor nézed az online oktató anyagokat (pl.: a kedvezményes PPC – online marketing Economy képzést) akkor nyiss meg egy ablakot az oktató előadásnak és kövesd figyelemmel, hogy mit mutatnak az előadók. De már ott azonnal – ha lehet egy másik monitoron – nyisd meg például a Facebook hirdetési felületét és csináld azt, amit az oktató anyagban az előadó demonstrál.


5. Állítsd meg a tananyagot és nézd vissza akárhányszor csak szükséges

Amikor egy olyan részhez érkezel az otthoni tanulás során a videó anyagok megtekintésekor, ami különösen fontos számodra, vagy csak érdekel, akkor állítsd meg és ha kell nézd vissza többször. Az online kurzusok előnye, hogy később is visszanézheted például, amikor már konkrétan egy feladatot kell megoldanod a munkahelyeden.


6. Kérdezz mindig, mert gyorsabb így választ kapni és nem ciki, hogy még nem tudod

Bárhol elakadsz – bármilyen tudást tekintve – hasznos, ha először megpróbálod megtalálni a megoldást, de ha nincs meg, akkor kérdezz rá az előadónál, esetleg kérd a hasonló érdeklődésű csoporttagok tanácsát. Gyors, hasznos megoldás és még a kapcsolataid számát is gyarapítja.


7. Próbáld ki a gyakorlatban ami tanulsz és ha kell nyugodtan rontsd el néhányszor

Mindennek, amit tanulsz két eredménye lehet:

  • Tanulsz – azaz valamit elsajátítasz, aminek később haszna lesz
  • Sikert érsz el – Azaz konkrét haszna van a próbálkozásodnak

Azt javasoljuk, hogy abban a tárgyban, amit meghallgatsz, a kapott anyagból inspirálódj, és amit lehet, azt azonnal próbáld ki. Ne várj, kezdj tapasztalatot gyűjteni.


8. Rövid szakaszokban tanulj, ne terheld túl a napjaid, mert abba fogod hagyni

Rövid tanulási sprintekben gondolkodj. Amikor munka mellett tanulsz, akkor kevés időd van masszív több órás elfoglaltságokra. Ismerj meg 1 új „tudás részletet” 15-30 perc alatt, nézd meg, hogy hogyan tudnád hasznosítani a gyakorlatban. Inspirálódj a kapott új impulzusokból és kis szeletekben nem terheled túl az életed.


9. A kevesebb nem biztos, hogy több. Az értékes tudást nem tudod 1 nap alatt magadba erőltetni

Olyan kurzust válassz, ami átfogó (nem 1-2 napos) képzéseket nyújt, mert egy 1-2 nap alatt nem valószínű, hogy meg fogsz tudni tanulni valamit, ami több hónapos elköteleződést kíván. Ne feledd, hogy az értékes tudást idővel tudod megszerezni, ez több hónap is lehet.


10. Gondolj már előre a karrieredre, mert azért csinálod, építsd a networköd már a képzés alatt

A céljaid között egészen biztosan ott szerepel a munkád sikeresebb elvégzése. Esetleg már most egy következő pozícióban gondolkozol. Minden új „tudás” megszerzése a szakmai sikereidet kell, hogy gyarapítsa. Úgy kell megközelíteni, hogy „ha egyszer felmerül ez vagy az a feladat; akkor meg kell, hogy tudjam oldani”.

+1 Hasznos linkek:

Összefoglaló 10 leghasznosabb tipp az otthoni tanuláshoz:

  • Nézz meg egy-egy rövid anyagot
  • …hagyd, hogy leülepedjen
  • …gondolkodj el, hogy miben lehetnek a hasznodra
  • …és amit csak lehet próbáld ki – közben kérdezz, ha van időd.

Cél, hogy az online marketing tudásodat építsed.