Erre az egyszerű és gyors válasz az, hogy az online marketing azért fontos, „mert maga az online-tér is megkerülhetetlenné vált” valamint, mert mindenki hatalmas pénzt akar csinálni a segítségével.

A részletesebb válasz sem lesz bonyolult: alapvetően nem tudsz elmenni amellett, hogy a kb. 300 mrd-os magyar médiatortában a szereplők reklámbevételeinek több, mint 50%-a már a digitális felületeken keletkezik. (Forrás: DIMSZ)

A cikk időtartama: 5 perc

Szerző: Bánki Attila

Frissült: 2023.01.26.

Miért ennyire megkerülhetetlen az Online Marketing manapság?

  1. Mert a magyar reklámköltés felét már online költik el
  2. Még a diktatúrák sem engedhetik meg maguknak, hogy ne legyenek online
  3. Mert korlátozott a marketing költségvetésed
  4. Könnyen tesztelhetőek az üzleti ötleteid vele
  5. A kampányod sikerét azonnal mérheted
  6. A cégednek – különösen a válság és infláció közben – szüksége lesz rá
  7. Mindenki aktívan használja – a konkurenciád is

2021-es médiatortából 51,1% a digitális költés
2021-es médiatorta

De ez nem véletlen. A legerősebb fogyasztói csoportok a digitális tartalmakat aktívan fogyasztók közül kerülnek ki.  Lehet az ő megszólításuk nélkül üzletet tervezni, de ma már egyszerűen nem érdemes.

Az „internetes üzletből” 2023-ban, már senki sem tud kimaradni. Még a legnagyobb krízisek közepette is, csak pár napra tudják egyes országok „lekapcsolni” az internetet, hiszen az akkora üzletet jelent, hogy ezt még ők sem tehetik meg.

Az internet lekapcsolása egyébként sajnos egyáltalán nem új stratégia: egy ENSZ-jelentés szerint az elmúlt öt évben világszerte több mint 60 országban 768 alkalommal rendelték el a kormányok. És mégis… Visszakapcsolták. Most már te is tudod az okát. (Tisztelet a kivételnek, Etiópiának, ahol 18 hónapja áll a net).

Az internet lekapcsolások top 4 listája 2021-ben

Ráadásul az online marketing a klasszikus reklámokkal ellentétben nem részben „pusztába kiáltott” szó és kisebb valószínűséggel ablakon kidobott pénz: például a PPC (Katt ide, ha megtanulnád) (Pay Per Click, például a Facebook, a Google, a Tiktok, a LinkedIn hirdetései) elvén működő megjelenéseknél kizárólag a csak ránk kattintó érdeklődők után fizetünk (!).

1. Fogadjunk, hogy nincs végtelen mennyiségű pénzed

Az Online Marketing megdöbbentően rugalmas és azonnal mérhető. Te is már másnap kíváncsi lennél, hogy mennyit termeltek a hirdetéseid, vagy hogy mit rontottál el – ha mégsem jönnek a vásárlók.

„Ezek egyike sem áll rendelkezésre ilyen formán a hagyományos marketing esetében. A Google Analytics forradalmasította az online mérést.”

Bánki Attila, A Vermis és a Webbyskill alapítója.

Egy online marketingkampány eredményeit akár élőben vagy minimális idő után tudod ellenőrizni és annak fényében módosítani a kampányaidat. Eleve nem szükséges több tízmilliós reklámfilmet gyártatni, kis pénzzel is elindulhatsz: a töredékébe kerülő online eszközök gyakran még jobban is szállítják az eredményeket.

2. Ha vannak üzleti ötleteid, akkor kell neked az Online Marketing

A legjobb, hogy az online marketing PPC megoldásaival akár tesztelni is tudsz üzleti hipotéziseket, olcsón; gyorsan! Ezért régebben bármelyik vállalatvezető a fél karját adta volna, most meg ott pihen az asztalodon a lehetőség: egy 20-30.000 Forintos „minikampánnyal” könnyedén letesztelheted az elképzelésedet.

A már említett skálázhatósággal pedig real – time tudod növelni vagy csökkenteni a költéseidet.

Próbáld ki a Webbyskill képzéseit - ingyen
Próbáld ki ingyen a Webbyskill online marketing képzéseit és tanfolyamjait

3. A nagy marketing „varázslat” alkonya

Leáldozóban van a hetek-hónapok alatt, reményeket, varázslatot és némi tapasztalatot felhasználva összegyúrt, akár éves hosszúságú marketingstratégiák gyakorlatának, mivel a gyorsan szállított adatok okafogyottá teszi a klasszikus – és sajnos robosztus – marketing tervezést. Egy nap alatt elolvadhatnak hónapokig épített marketing stratégiák.

Lassan kezd eltűnni egy csoport. Azok, akik csak offline hirdetnek és eddigi működésük során nem dolgoztak online marketinggel, hiszen  a termékük / szolgáltatásuk jellege miatt vagy a célcsoport tulajdonságai ezt nem indokolták. Igaz; 4-5 évvel ezelőtt sok cégnél az online értékesítés még egy furcsa hobbi volt, de ennek rakétáit a pandémia alaposan begyújtotta: hirtelen mindenki online akar vásárolni.

4. Azért, mert te kimaradsz, más még nem fog

Ne feledd: a konkurenciád nagy valószínűséggel már sikerrel használja az online marketing eszközeit! Ennek oka, hogy gyakorlatilag nincs olyan (Lsd.: törvényesen forgalmazható termék), amit ne lehetne eladni vagy népszerűsíteni Online Marketinggel. Ma már a törülközőtől, az autóig mindent egyre nagyobb számban vesznek meg az emberek online, ráadásul ezt rakétaként lőtte ki a járvány.
(Forrás: ekerstat.hu)

A magyar e-kereskedelem alakulása 2021-ig.
Ha nem tanulsz PPC - online marketinget, akkor hiányozni fog
Ha nem tanulsz PPC – online marketinget, akkor hiányozni fog

5. Nagyon fog hiányozni, ha nem tanulod meg

Az internetes kereskedelem lassulásának semmi jele nem látható! A jövőben bármilyen szektorban is fogsz dolgozni, az online marketing tudása előnyt fog jelenteni számodra. Tudtad, hogy „2023 első negyedévében a hazai munkáltatók 32 százaléka tervezi csökkenteni munkaerő-állományát (Forrás: Portfolio.hu) Ebben a növekvő munkaerő piaci versenyben Te előnyben leszel.

Mivel dübörög a digitális gazdaság, ezért online marketing szakember sincs elegendő, így ezt tanulni nem csak előnyössé, de egyenesen szükségessé vált. A cikk írásának pillanatában közel 200 (!) nyitott pozíciót listázott ki a profession.hu „online marketing” keresésre, 136-ot „Social Media” kulcsszóra, és 21-et PPC -re. Ez majdnem 400 job, ráadásul ezek a pozíciók egyáltalán nem fizetnek rosszul!

6. Kelleni fog a saját cégedben

Akár saját vállalkozásban akartuk meglovagolni a hullámokat, akár alkalmazottként szeretnénk egy jól fizető szakmában dolgozni, a hiánya egyre égetőbbé válik majd.

Vállalkozóként fizetned kell másoknak azért, hogy az online marketing tudást bevidd a céghez. Ennek ellenszere, ha – legalább az alapokat – megtanulod.

Hasonló tartalmakért látogass el ide.