Bár a TikTok használata önmagában csak egy lépés a közösségi médiauralom felé vezető utadon, nem érdemes kimaradnod belőle. Slágerek, sztárok és trendek születnek rajta – nem kérdés, hogy neked is segítségedre lesz a márkaépítésben. De hogy működik egyáltalán? Ebben az összefoglalóban átvesszük az alapokat, és a végére biztosan megjön a kedved a videógyártáshoz is.

A cikk időtartama: 6 perc

Szerző: Bánki Attila

Frissült: 2024.02.21.

Hogyan kell TikTok-fiókot létrehozni?

A TikTok használata szerencsére pofonegyszerű. Töltsd le a TikTok alkalmazást az iOS App Store-ból vagy a Google Play-ből és nyisd meg. Válaszd a Me menüpontot, majd válaszd ki a regisztráció módját. És gyakorlatilag ennyi, már TikTokozhatsz is! 

Fontos megemlítenünk, hogy most a személyes fiók létrehozásáról lesz szó. Ha már eleve üzleti céllal regisztrálnál, ahhoz itt találod az útmutatónkat. Ha bővebben is olvasnál róla, miben lehet hasznodra a TikTok, azt itt teheted meg.

Hogyan navigálhatsz a TikTok-on?

Amikor először bejelentkezel, minden irányból özönlenek a táncoló tinik és a kapucnis csivavák, de a képernyő alján lévő öt menüpont segít eligazodni közöttük. Ezek a következők:

Kezdőlap

Koppints erre az ikonra a képernyő bal alsó sarkában, és máris a többi felhasználó tartalmait láthatod. Ez a For You oldal nemcsak végtelen mennyiségű videót kínál, hanem napról napra okosodik – egyesek szerint talán túlságosan is. A TikTok használata kis túlzással olyan, mint egy teljesen rád szabott tévécsatornát nézni.

Én

Az Én ikon a profilodhoz vezet. A “profil szerkesztése” gombbal módosíthatod, míg a jobb felső sarokban lévő három pont a beállításokhoz vezet.

Beérkezett üzenetek

Itt találod az új követőkről, kedvelésekről, kommentekről, említésekről és egyebekről szóló értesítéseket. A tetején található Minden tevékenység menüpontra koppintva szűrhetsz értesítési típusok szerint.

Felfedezés 

Itt láthatod, milyen hashtagek mennek most a legjobban. Egyúttal ez az aloldal, ahol konkrét tartalmakra, felhasználókra, dalokra vagy hashtagekre kereshetsz.

Létrehozás – Posztold ki az első videódat!

Mondani sem kell, a TikTok használatának legfontosabb része a videókészítés. A létrehozáshoz kattints a képernyő alján lévő + szimbólumra. Mielőtt elkezdenéd a felvételt, a képernyő jobb oldalán található menüben már előre kiválaszthatsz különféle szerkesztési elemeket.

Lapozz az előlapi kamerára és állítsd be a sebességet! Alkalmazz lágyító szépséglencsét, játssz a különböző szűrőkkel vagy állíts be önkioldót. A képernyő tetején koppints a Hang hozzáadása lehetőségre, hogy néhány egy trendi számot vagy effektust is hozzáadj a videódhoz.

Készen állsz a felvételre? Akkor tartsd lenyomva a középen alul található piros gombot a rögzítéshez, vagy koppints rá egyszer, ha képet szeretnél készíteni. A Feltöltés gombra kattintva a saját galériádból is feltölthetsz videót vagy fényképeket.

Ha elkészültél, jelöld ki a videót, amit posztolni akarsz! Ezután lehetőséged nyílik szöveg, matricák, további szűrők és hangok hozzáadására.

Ha elégedett vagy a videóddal, kattints a Tovább gombra, hogy feliratot vagy hashtageket adj hozzá, megjelöld barátaidat, hozzáadj egy URL-címet, vagy kapcsolj be vagy ki különböző adatvédelmi beállításokat.

Hogyan használd az effekteket?

A TikTok szerkesztési effektjei nagyban hozzájárulnak a TikTok használatának vonzerejéhez. A beépített szűrőkkel és grafikai elemekkel egyszerűen alkothatsz remekműveket.

Koppints a + ikonra, majd a felvétel gombtól balra található “Effektusok” menüre! Görgess jobbra, hogy felfedezd a különböző alkategóriáit, az állatoktól a humorig. Koppints bármelyik effektre, hogy előnézetben lásd, hogy fog kinézni a kamerán.

A TikTok folyamatosan új effekteket, szűrőket és funkciókat vezet be, így a szerkesztési trükkök naponta változnak. A TikTok használata közben mindig tartsd szemmel a Felfedezés lapot, hogy képben legyél a trendekkel!

A „Green Screen” (zöld képernyő) rész arra is lehetőséget ad, hogy a videódat egy szabadon választott háttér elé vetítsd. Bátran kísérletezz: a funkció segítségével a világ bármelyik pontjára elrepülhetsz, de akár arra is lehetőséged van, hogy a saját digitális klónoddal kommunikálj.

Érdemes megismerkedned a duett eszközzel is, ami lehetővé teszi, hogy egy megosztott képernyőn szerepelj egy másik felhasználó tartalmával, mintha együtt énekelnétek, táncolnátok vagy beszélgetnétek.

Ha duettet szeretnél létrehozni videóval, koppints a videó jobb oldalán lévő Megosztás gombra, majd a Duett lehetőségre. Ne feledd, hogy a felhasználóknak bele kell egyezniük ebbe, így nem biztos, hogy minden videóval duettezhetsz.

Építs kapcsolatokat!

A többi felhasználóval való interakció nemcsak szórakoztatóbbá teszi a TikTok használatát, hanem a sikeres marketingstratégia része is. Minden videónál találsz egy ikonokból álló menüt a jobb oldalon, ami lehetővé teszi, hogy interakcióba lépj más TikTokkerekkel. Használd ki ezeket a lehetőségeket!

  • A profil ikon a felhasználó profiljára visz,
  • a plusz jellel bekövetheted, 
  • a szív ikonnal kedvelheted a videóját, 
  • a beszédbuborék ikonra kattintva megjegyzést hagyhatsz és kommenteket olvashatsz,
  • a nyíl ikonra koppintva pedig meg is oszthatod a videót, elmentheted, duettezhetsz vele vagy összefűzheted egy saját videóddal.

Ezzel az összefoglalóval csak a felszínét karcolgattuk mindannak, amire a TikTok használatával képes lehetsz. Ha készen állsz rá, hogy új szintre emeld a marketingstratégiád, olvasd el a követőszerzésről és a TikTok-hirdetésekről szóló cikkeinket is. Ha viszont még mélyebbre ásnád magad a témában, végezd el TikTok-hirdetések képzésünket és válj igazi profivá!